Bua Loy Sarm See

บัวลอยสามสี
เอ๊! อยากกินบัวลอยสามสีต้องทำอย่างไรนะ? นี่เลยๆ 👇🏻

☑️ Check these things in your kitchen.

💦 Glutinous flour  
กลูทะนัส-เฟลาเออะ
แป้งข้าวเหนียว

💦 Tapioca flour
แทพพิโอคะ-เฟลาเออะ
แป้งมันสำปะหลัง

💦 Sugar
น้ำตาลทรายขาว

💦 1/2 tea spoons of Salt
เกลือครึ่งช้อนชา

💦Fresh Coconut milk
กะทิสด

💦 Roasted white sesame
งาขาวคั่ว

💦 Roasted black sesame
งาดำคั่ว

💦 Butterfly pea flower (ดอกอัญชัน)
It makes the glutinous flour blue.

💦 Sweet potato(มันเทศ)
It makes the glutinous flour orange.

💦  Pumpkin (ฟักทอง)
It makes the glutinous flour yellow.

➖➖➖➖➖🐬➖➖➖➖➖

Let's  make it happen.

🐬Prepare the color of flour.

1. Boil about 10 butterfly pea flowers then  filter for the juice.
ต้มดอกอัญชันประมาณ 10 ดอก จากนั้นกรองเอาแต่น้ำดอกอัญชัน

2. Sweet potato and pumpkin must be heated and smashed.
นึ่งและบดมันเทศและฟักทองให้ละเอียด
จากนั้นพักไว้สักครู่

➖➖➖➖➖🐬➖➖➖➖➖

🐬Start making it.

Mix  glutinous flour and  tapioca flour together
( less tapioca flour than glutinous flour)
then divide it into 3 parts.

1.นำแป้งข้าวเหนียวและแป้งมันสำปะหลังมาผสมกัน(โดยใส่แป้งมันน้อยกว่าแป้งข้าวเหนียว ) จากนั้นแบ่งเป็นสามส่วน

➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

First part of flour : mix with butterfly pea juice and continue threshing.
Second part of flour : mix with smashed-sweet potato.
Third part of flour: mix with smashed-pumpkin.

There are 3 colors of flour all together.

2.นำแป้งที่แบ่งไว้
แป้งส่วนที่1 : ผสมน้ำอัญชัน ค่อยเทน้ำอัญชันที่ละนิดแล้วนวดแป้งพอประมาณให้เข้ากัน
แป้งส่วนที่2 : ผสมมันเทศบดละเอียด
แป้งส่วนที่3 : ผสมฟักทองบดละเอียด
(เราก็จะได้แป้ง3สี)
➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Sprinkle tapioca flour on a tray fairly.

3. เอาแป้งมันสำปะหลัง โรยบนถาดพอประมาณ

➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Mold  blue, yellow, and orange color of flour in a small circle shape.

4. นำแป้งที่เราผสมอัญชัน
ฟักทอง มันเทศ มาปั้นให้เป็นวงกลมเล็กๆพอประมาณ
➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Mix all  the small circle shape of flour with topioca flour that  was prepared in the tray.
 ( to avoid stickiness)

5. นำมาคลุกกับแป้งมันที่เราเตรียมไว้ในถาดเพื่อไม่ให้ติดกัน
➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Put all the small circle shape of flour in the boiling water then wait until the flour floats. Put in cool water.

6.ต้มน้ำให้เดือดแล้วใส่บัวลอยที่ปั้นไว้ไปต้มจนแป้งลอยขึ้นมา
ตักออกแช่กับน้ำเย็น

➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Mix coconut milk, sugar, and salt together in the boiling water until coconut milk is boiling, and sugar and salt is melted.

7.ละลายกะทิกับน้ำตาลเติมเกลือนิดหน่อยรอจนกว่า กะทิจะร้อนและน้ำตาล+เกลือละลายหมด 
➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Put all the small circle shape of flour in the heated coconut milk.

8. จากนั้นตักบัวลอยที่อยู่ในน้ำเย็นใส่ในน้ำกะทิ 
➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Sprinkle the roasted sesame on top of your dessert 
Enjoy eating it!

9. โรยด้วยงาคั่วหอมๆ 
จัดเสิร์ฟได้เลยค่ะ

➖➖➖➖➖🐯➖➖➖➖➖

Eat everything that makes your life happy.

ความคิดเห็น

โพสต์ยอดนิยมจากบล็อกนี้

Rice vermicelli salad

Galangal chili paste น้ำพริกข่า

Weapon อาวุธ